• Villa “Glück Auf”

  Dit prachtige bouwwerk gelegen in de Torenstraat nr. 28, dat ook wel villa Pierre wordt genoemd, werd in 1901 gebouwd in opdracht van de eerste directeur van Laura & Vereeniging: Paul Hubert Raymond  Pierre. Deze mijnbouwkundige ingenieur, die op 26 juli 1857 te Maastricht werd geboren, was vóór zijn Laura-tijd directeur bij de Ombilin steenkoolmijnen op Sumatra (huidig Indonesië). Hij is er vanaf 29-02-1902 met zijn echtgenote komen wonen. Het was een vrijstaande woning met het karakter van een landhuis met 10 tot 12 kamers,


  Lees het hele bericht Lees meer →


 • Het oude Kerkje

  Dit laatgotische hallenkerkje ligt op een kerkheuvel op de kruising van de wegen Brunssum-Herzogenrath en Eygelshoven-Schaesberg-Heerlen. Om de kerk ligt een grasveld met bomen en er staan tegen de kerkmuur nog enkele oude kerkhofkruisen.  
  Het eerste gebouw dat er gestaan heeft, moet wel van hoge ouderdom geweest zijn. Van dit oudste bouwwerk zijn nog resten te zien aan de onderkant van de noordelijke muur en vooral aan het onderste gedeelte van de toren. De toren is tot een hoogte van ongeveer dertien meter opgetrokken uit kolenzandsteen,


  Lees het hele bericht Lees meer →


 • Huize Henckens en zijn befaamde zoon

  Het huis Henckens vormde in oude tijden vermoedelijk één geheel met de hoeve Valkenberg  en staat, althans gedeeltelijk op de plaats hiervan en wordt reeds in de 15de eeuw. Het pand aan de Torenstraat 2 en 4 werd in 1796 gebouwd in opdracht van Joannes Henckens, gehuwd met Maria Joanna Bischoff. (Initialen IHK en IHB op de sluitsteen boven de poort).

  Tijdens de Franse overheersing was hij van 1801 tot 1811 burgemeester ( “maire”) van de nieuwe gemeente Eygelshoven.


  Lees het hele bericht Lees meer →


 • De Hoeve Valkenberg

  Dit pand wordt in de volksmond ook wel de “boerderij Haeren” genoemd. Vier generaties Haeren (1886-1978) hebben hier als pachters de boerderij in gebruik gehad. De momentane hoeve is gebouwd in 1797 volgens de sluitsteen boven de grote toegangspoort. Zij was eerder in het bezit van de familie Valkenberg, die in Eygelshoven een niet onbelangrijke rol speelde. De hoeve werd in de typische Limburgse “carré”-stijl gebouwd met in het midden een mestvaalt. Meerdere generaties lang behoorde zij bij die personen die qua belasting aan grond en eigendom tot de hoogst aangeslagenen behoorden.


  Lees het hele bericht Lees meer →


 • De Preekstoel

  Het oude vakwerkhuisje aan de Laurastraat nr. 21 ontleent zijn naam “d’r Preëdigsjtool” aan de oospronkelijke typische trap van zes treden die naar de voordeur leidde. In 1962 werd het gebouw onder leiding van Architect P.A. Schols uit Geleen door het aannemersbedrijf Bisscheroux uit Schaesberg gerestaureerd. In zijn rapportage aan de burgemeester meldde de architect dat het gebouw degelijker was opgetrokken dan de andere vakwerkgebouwen en dat het van een zekere welstand getuigde.

  Het pand heeft een fraaie gewelfde kelder,


  Lees het hele bericht Lees meer →


error: Content is protected !!
error: Content is protected !!