Villa “Glück Auf”

Dit prachtige bouwwerk gelegen in de Torenstraat nr. 28, dat ook wel villa Pierre wordt genoemd, werd in 1901 gebouwd in opdracht van de eerste directeur van Laura & Vereeniging: Paul Hubert Raymond  Pierre. Deze mijnbouwkundige ingenieur, die op 26 juli te Maastricht werd geboren, was vóór zijn Laura-tijd directeur bij de Ombilin steenkoolmijnen op Sumatra (huidig Indonesië). Hij was bereid directeur te worden van Laura & Vereeniging op voorwaarde dat hij er op dezelfde manier kon leven met een gelijkwaardige huisvesting als op Sumatra. Het moest een vrijstaande woning zijn met het karakter van een landhuis met 10 tot 12 kamers, een centrale hal, een terras, elektriciteit en een lagedruk stoomverwarming.

Het werd uiteindelijk een huis in koloniale stijl met vroege Jugendstil invloeden. De frontgevel is voorzien van rijke stuckwerk decoraties  o.a. boven de deur, boven de balkondeur en in de topgevel. Deze decoraties symboliseren de mijnarbeid. Boven de hoofdingang bevindt zich de tekst “GLÜCK AUF”.  De tuinaanleg vond plaats in 1905.
Na 1925 werd de villa verbouwd tot hoofdkantoor van Laura &  Vereeniging. In 1937 vond een forse aanbouw plaats aan de achterkant van de oorspronkelijke villa, daarna nog een keer in 1968.

Op het ogenblik is de villa een appartementencomplex. 

error: Content is protected !!
error: Content is protected !!