Villa “Glück Auf”

Dit prachtige bouwwerk gelegen in de Torenstraat nr. 28, dat ook wel villa Pierre wordt genoemd, werd in 1901 gebouwd in opdracht van de eerste directeur van Laura & Vereeniging: Paul Hubert Raymond  Pierre. Deze mijnbouwkundige ingenieur, die op 26 juli 1857 te Maastricht werd geboren, was vóór zijn Laura-tijd directeur bij de Ombilin steenkoolmijnen op Sumatra (huidig Indonesië). Hij is er vanaf 29-02-1902 met zijn echtgenote komen wonen. Het was een vrijstaande woning met het karakter van een landhuis met 10 tot 12 kamers, een centrale hal, een terras, elektriciteit en een lage druk stoomverwarming.

Het werd uiteindelijk een huis in koloniale stijl met vroege Jugendstil invloeden. De frontgevel is voorzien van rijke stucwerk decoraties  o.a. boven de deur, boven de balkondeur en in de topgevel. Deze decoraties symboliseren de mijnarbeid. Boven de hoofdingang bevindt zich de tekst “GLÜCK AUF”.  De tuinaanleg vond plaats in 1905.
Na 1925 werd de villa verbouwd tot hoofdkantoor van Laura &  Vereeniging. In 1937 vond een forse aanbouw plaats aan de achterkant van de oorspronkelijke villa, daarna nog een keer in 1968.

Op het ogenblik is de villa een appartementen complex. 

error: Content is protected !!
error: Content is protected !!