Steunt u ons dit jaar weer bij de rabo-clubsupport actie??

 

Enkele jaren kunt u nu al stemmen op onze stichting, wat u allemaal ook overweldigend hebt gedaan, dit jaar kunt u weer stemmen op ons.

En elke stem is geld waard. Hiermee steunt u ons.

Kunnen wij weer op u rekenen?

Stemmen kan tot 25 oktober!

Kijk en stem dan snel op: 

https://www.rabo-clubsupport.nl/zuid-limburg-oost/deelnemers?actief-in=kerkrade&zoekterm=eeuwen#filter

 

Open dagen op 2 en 3 oktober 2021

Stichting “ Eygelshoven door de eeuwen heen “ bestaat 40 jaar en dat zal niet ongemerkt voorbijgaan. De heemkundevereniging is na de gemeentelijke herindeling op 18 december 1981 opgericht. De initiatiefnemers in deze waren de heren G. Brouns en H. Rutters. Zij wisten een aantal mensen te interesseren voor deze vereniging. Vanaf die tijd zijn de leden actief in het verzamelen en archiveren van allerlei gegevens, documenten en foto’s die betrekking hebben op de geschiedenis van Eygelshoven. Via publicaties, tentoonstellingen en open dagen brengen zij de inwoners steeds weer opnieuw in contact met het lokale verleden.

 

Om dit jubileum te vieren gaat de heemkundevereniging op zaterdag 2 en zondag 3 oktober verschillende activiteiten organiseren.

 

Er wordt een unieke verzameling van foto’s uit het verleden van Eygelshoven tentoongesteld.

 

De alom bekende boekenbeurs is geopend. Deze is onlangs uitgebreid met een prachtige collectie boeken, langspeelplaten en cd’s. De uitgaven van de stichting, waaronder de heemkundekalender 2022 en de nieuwste uitgave “Eygelshoven herdenkt” zijn eveneens verkrijgbaar.

 

In het leslokaal van het mijnproject zullen films vertoond worden over het mijnverleden en de bevrijding van Eygelshoven en omstreken. Ook worden er presentaties gehouden. Op zondag 3 oktober vindt er om 13.30 uur een kleine historische tocht plaats met als einddoel het Oude Kerkje.

 

Ter plekke is er een fotospeurtocht beschikbaar. Aan de hand van foto’s met bijbehorende vragen verkent men Eygelshoven. Inleverdatum voor deze speurtocht is 15 november. Onder de goede inzendingen worden een drietal prijzen verloot.

 

Er is ook een maquette van de voormalige mijn Julia te bezichtigen. Het is een schaalmodel dat met uitermate precisie gerestaureerd wordt en ter plekke te zien is.

 

Op de binnenplaats van de Laethof kunt u genieten van een kopje koffie en ouderwets gebakken vlaaien en wafeltjes, tegen een schappelijke prijs.

 

De scharenslijper zal uw scharen, messen en tuingereedschap vlijmscherp maken.

 

Dit alles is de moeite waard om een kijkje te komen nemen. U bent van harte welkom.

 

Locatie: Oude Laethof, Putstraat 17, in Eygelshoven.

Openingstijden op 2 en 3 oktober van 11.00 tot 16.00 uur.

De dan geldende coronamaatregelen worden in acht genomen.

  

Prijs van de nieuwe Kalender is zoals altijd 5 Euro.

 

 

 

 

In memoriam Ger Spapens

Op 13 april 2020 is ons lid de heer Ger Spapens overleden. Als heemkunde vereniging “Eygelshoven door de eeuwen heen” hebben we een gewaardeerd lid en dierbare vriend verloren. Ger was in 2008 een van de oprichters van het mijnproject “Leven en werken tussen de schachten van de Laura en de Julia”. Mede door zijn inzet en zijn kennis als “koempel” werd het mijnproject een florerende afdeling van de Stichting Eygelshoven door de eeuwen heen.

Als oud-mijnwerker wist hij veel te vertellen aan de leerlingen van de basisscholen en de andere bezoekers, die het mijnproject bezochten. Vooral als hij in het mijn-museumpje was, dan was hij in zijn element. Ger bracht menige keer de nodige humor en vrolijkheid in de heemkunde-groep. Hij zat vol met kwinkslagen en moppen die nogal wat hilariteit veroorzaakten.

De laatste jaren nam zijn gezondheid af. Hij werd steeds stiller, hoewel hij nog altijd kon genieten van het samenzijn met zijn heemkunde-vrienden. Hij plaatste dan toch nog regelmatig rake opmerkingen. Waar ook maar enig werk was, probeerde Ger een handje mee te helpen. Een van zijn vele hobby’s was wandelen. Ontelbare kilometers heeft hij met zijn geliefde Margot gelopen. Ook dat werd tot zijn groot verdriet steeds minder. We verliezen in Ger een “koempel”, maar vooral een goede vriend. Margot en familie, we wensen jullie heel veel sterkte. Ger we zullen je missen. De Stichting Eygelshoven door de eeuwen heen.

Ivm Corona-virus tijdelijk geen boekenbeurs en bijeenkomsten

In verband met de Corona crises zijn er, zoals de Nederlandse regering het verbied, geen bijeenkomsten en ook geen boekenbeurzen bij ons op de Stichting en zijn we gesloten tot dat de opgelegde regels versoepeld worden.
Voor meer informatie omtrent de Corona crises verwijzen wij u graag naar https://www.rivm.nl/


  

Boeken- en platenbeurs.

Op zaterdag 7 maart tussen 11.00 u. en 15.00 u. is de alom bekende boeken- en platenbeurs van de sticht. “Eygelshoven door de eeuwen heen” weer op de Oude Laethof Putstraat 17, in Eygelshoven.

Tegen zeer aantrekkelijke prijzen is een groot aantal boeken ,platen en cd’s te koop. Kom eens gezellig rondsnuffelen.

Voor een kopje koffie en een praatje bent u natuurlijk ook van harte welkom. Er zijn altijd medewerkers van de stichting aanwezig waar u iets aan kunt vragen of waar u een gezellig gesprekje mee kunt voeren.

Ook de scharenslijper staat weer voor u klaar.

Boeken-en Platenbeurs.

Op zaterdag 1 februari tussen 11.00 u. en 15.00 u. wordt er door de Sticht. ”Eygelshoven door de eeuwen heen” weer een grote boeken en platenbeurs gehouden.

Tegen zeer aantrekkelijke prijzen is er een groot aantal boeken, platen en cd’s te koop. Onder andere romans, oorlogsboeken, thrillers, reis, hobby, kook, tuinier, bloemenboeken en ook Limburgensia. Tevens zijn de uitgaven van de stichting zelf en de kalender 2020 verkrijgbaar.

 De scharenslijper zal weer aanwezig zijn.

U kunt de beurs, onder het genot van een lekker kopje koffie, bezoeken op de Oude Leathof, Putstraat 17 in Eygelshoven.

Bedankt! voor uw steun bij de rabo-clubsupport actie

Bedankt!
Namens de hele stichting, bedankt voor de overweldigende steun door middel uw stem op onze stichting, bij de rabo-clubsupport actie!

Stem op ons bij rabo-clubsupport

Wij doen dit jaar mee aan Rabo ClubSupport! En elke stem is geld waard.

Hiermee steunt u ons. Kunnen wij rekenen op de stem van u?

Stemmen kan tot 11 oktober.

Kijk en stem dan snel op: 

https://www.rabo-clubsupport.nl/zuid-limburg-oost/deelnemers?actief-in=kerkrade&zoekterm=eeuwen#filters

 

Open dagen zaterdag 5 en zondag 6 oktober, ” 75 jaar bevrijding van Eygelshoven “

Tijdens de open dagen organiseert de stichting “Eygelshoven door de eeuwen heen “ een tentoonstelling met als thema  “75 jaar bevrijding van Eygelshoven”. Ook wordt er een overzicht van Eygelshoven tijdens de oorlogsjaren gegeven.

Er is een unieke verzameling van foto’s en materialen tentoongesteld. Verder kunt u nog enkele verhalen en anekdotes lezen welke inwoners tijdens de bevrijding  hebben meegemaakt.

In het leslokaal van het mijnproject worden enkele filmpjes vertoond die te maken hebben met de bevrijding van Eygelshoven en omstreken. Met name de video boodschap van oud WO2 veteraan, Fred Connacher, zal voor sommige tot hun verbeelding spreken.

In een deel van de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan “eten in oorlogstijd “, d.m.v. affiches, foto’s en originele documenten. Bovendien is er een kleine proeverij van gerechtjes gemaakt volgens recepten uit de oorlogstijd.

Op de binnenplaats van de Laethof  is een stand waar onze dames van de boekenbeurs o.a. een verzameling oorlogsboeken en romans tentoonstellen. Verder kunt u er nog enkele oorlogsmaterialen bekijken.

Zaterdag 5 oktober is onze scharenslijper aanwezig.

De openingstijden zijn op zaterdag 5 oktober en zondag 6 oktober van 11.00 u. tot 16.00 u.

Locatie is de Laethof Putstraat 17 in Eygelshoven.

 

boekenbeurs

Op 7 september is er weer boekenbeurs in de oude Laethof, van 11-15 uur.

De scharensliep is er ook weer, en de koffie staat klaar

error: Content is protected !!
error: Content is protected !!