Maandag 8 april lezing Romeinse sporen

Op maandag 8 april organiseert de stichting ‘Eygelshoven door de eeuwen heen’ een lezing over ‘Romeinse sporen in Eygelshoven’. De lezing wordt gehouden door Wiel Handels in de oude Laethof aan de Putstraat.

De heerbaan van Boulogne (aan de Franse kust) via o.a. Amiens, Tongeren, Maastricht, Heerlen en Rimburg naar Keulen is de belangrijkste heerweg, die de Romeinen in de Lage Landen hebben aangelegd. Deze zo genaamde Via Belgica staat tegenwoordig weer volop in de belangstelling. Het exacte tracé hiervan staat nog steeds niet vast. Tijdens de lezing zullen de Romeinse vondsten in Eygelshoven ter sprake komen. Aan de hand van deze vondsten en die in de nabijheid van Eygelshoven wordt een mogelijk tracé van de Via Belgica tussen Heerlen en Rimburg getoond. Zeer waarschijnlijk is Eygelshoven destijds een pleisterplaats geweest aan de Via Belgica. Ook zal worden verklaard waarom in het verleden de plaatsnaam ‘Eygelshoven’ al in verband werd gebracht met specifieke Romeinse vondsten in Eygelshoven. Voor deze lezing dient U zich wel tijdig aan te melden.

Telefoon: 0614546252 ( Dhr. Rheinfeld.) of info.seddeh@gmail.com. De toegang is gratis en er wordt voor een lekker kopje koffie gezorgd.

Boekenbeurs op Zaterdag 6 April

Op zaterdag 6 April is er op de “oude” Laethof Putstraat in Eygelshoven weer een prachtige boekenbeurs. 
U zult beslist uw keuze kunnen maken uit de vele nieuwe boeken o.a. romans- oorlogs- thrillers- reis- hobby- koken- tuinieren- limburgensia enz. De platen en cd-voorraad is aangevuld.
Ook is de alom geprezen kalender te koop.

Neem ook eens een kijkje bij het mijnproject. 
Onze scharenslijper is aanwezig waar u weer terecht kunt voor het slijpen van messen, scharen, tuingereedschap enz.

De koffie staat klaar in onze gezellige koffiehoek. De boekenbeurs is geopend van 11.00-15.00 uur, op de eerste zaterdag van iedere maand

boekenbeurs december

Op zaterdag 1 december is er op de “oude” Laethof Putstraat in Eygelshoven weer een prachtige boekenbeurs. 
U zult beslist uw keuze kunnen maken uit de vele nieuwe boeken o.a. romans-oorlogs-thrillers-reis-hobby-kokentuinieren-limburgensia enz. De platen en cd-voorraad is aangevuld.
Ook is de nieuwe en alom geprezen kalender te koop.

Neem ook eens een kijkje bij het mijnproject. 
Onze scharenslijper is aanwezig waar u weer terecht kunt voor het slijpen van messen, scharen, tuingereedschap enz.

De koffie staat klaar in onze gezellige koffiehoek. De boekenbeurs is geopend van 11.00-15.00 uur, op de eerste zaterdag van iedere maand

Grote Foto tentoonstelling van de mijnen Julia en Laura

Voor alle koempels en inwoners van Eygelshoven en omstreken is er bij de heemkunde van eygelshoven, “Eygelshoven door de eeuwen heen”, op de oude leathof op 6 en 7 oktober een foto tentoonstelling van de opbouw, het werken op en bij, en de afbraak van de mijnen Julia en Laura. Oude herinneringen kunnen worden opgehaald bij oude foto’s en is er op de eerste verdieping doorlopend een tentoonstelling van de gebruiksvoorwerpen in de mijn en is er bij regelmaat een informatieve film te zien. Deze is geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur en is er geen entree.

De boekenbeurs vindt ook plaats in de oude raadszaal en bijbehorende ruimten van de Laethof. Gezellig, warm en sfeervol. Het traditionele kopje koffie met koekje (vrijwillige gave) zal niet ontbreken.

Er heeft een totale selectie van boeken en platen plaatsgevonden zodat er nu een “up- to- date “verzameling aanwezig is. Tegen zeer aantrekkelijke prijzen is iedere keer een groot aantal boeken te koop; o.a. romans, oorlogs, thrillers, reis, hobby, koken, tuinieren, bloemen, limburgensia enz. Tevens zijn ook de uitgaven van de stichting zelf en de nieuwe kalender 2019 die wordt uitgegeven verkrijgbaar.

 Heeft u nog scharen, messen en tuingereedschap te slijpen? Ook onze scharensliep zal weer aanwezig zijn.

6 en 7 Oktober tussen 11.00 u. en 16.00 u. 

Adres: Oude Laethof, Putstraat 19 te Eygelshoven.

 

Kom eens een kijkje nemen, beslist de moeite waard.

Boeken- en Platenbeurs

Op zaterdag 7 juli is er op de “oude” Laethof Putstraat in Eygelshoven weer een prachtige boekenbeurs.
U zult beslist uw keuze kunnen maken uit de vele nieuwe boeken o.a. romans-oorlogs-thrillers-reis-hobby-kokentuinieren-limburgensia enz. De platen en cd-voorraad is aangevuld.

Neem ook eens een kijkje bij het mijnproject.
Onze scharenslijper zal deze keer niet aanwezig zijn.
De volgende beurs kunt u weer terecht voor het slijpen van messen, scharen, tuingereedschap enz.

De koffie staat klaar in onze gezellige koffiehoek. De boekenbeurs is geopend van 11.00-15.00 uur, op de eerste zaterdag van iedere maand

In memoriam, Hans Fiala.

Hans Fiala was sinds 2011 lid van onze stichting. Hij is op 8 juni overleden en op donderdag 14 juni hebben wij afscheid van hem genomen.

Hans heeft meer dan 21 jaar op de mijn Julia gewerkt. Tijdens de mijnsluiting heeft Hans een vervelende tijd gehad. Hij bleef niet bij de pakken neerzitten en ging werken bij het C.B.S. Een hele verandering in vergelijking met zijn voorafgaande werk. Van iedere dag onder het zwarte kolengruis van de mijn naar een kantoor met wit hemd en stropdas. Hij verlangde vaker terug naar de tijd van vroeger in de mijn. We hebben van hem dan ook heel wat verhalen over die tijd gehoord.

Hans maakte deel uit van het mijnproject in de Heemkunde vereniging. Als oud mijnwerker wist hij veel over de mijnen te vertellen aan de groepen en de vele scholieren die het mijnproject bezochten. Hij deed zijn mijnwerkers-pak aan en vertelde op boeiende wijze met de nodige humor. En daarna, even een sigaretje roken op de binnenplaats.

Ja humor dat had Hans wel. Hij kon de medewerkers van de stichting goed in de maling nemen op zijn manier met een uitgestreken gezicht. Je wist niet altijd of hij de waarheid sprak of niet. Daar kwam je meestal pas vijf minuten later achter. Hij was een trouwe bezoeker van de bijeenkomsten van de stichting en arriveerde meestal als eerste op de Laethof. Hij zette koffie en deze stond altijd dampend klaar als we binnenkwamen. Hans maakte zich ook altijd nuttig bij het assisteren van “ klusjes” die in de vereniging gedaan moesten worden. Je kon altijd op hem rekenen. Niets was hem teveel. Onkruid vond Hans vreselijk en hij zette alles in het werk om de binnenplaats onkruidvrij te houden met een eigen gebrouwen mengsel van water zout en azijn.

In Hans verliezen we een hele goede koempel, maar vooral een echte vriend.

Jana en familie we wensen jullie heel veel sterkte en jullie kunnen altijd op onze steun rekenen.

De medewerkers van de stichting “Eygelshoven door de eeuwen heen”.

De eerste boeken en platen beurs van 2018

Boeken – en platenbeurs.

De opening van de boeken-en platenbeurs van de Stichting “Eygelshoven door de eeuwen heen.” was zeer succesvol en mocht zich verheugen op een groot aantal bezoekers. Dit alles bij een stralende en zonnige lentedag.

Ook de “koffietafel“ werd druk bezocht door klanten en mensen die graag een “babbeltje“ wilden maken. Hierdoor blijkt ook weer de sociale functie van dit gebeuren.

De boeken-en platenbeurs is na de afgelopen verhuizing uitgebreid met een groot aantal boeken en platen van goede kwaliteit. Iedere maand vindt er een nieuwe kritisch geselecteerde aanvoer plaats. Zowel nieuwe als oude klanten zijn bijzonder te spreken over de mooie en overzichtelijk ingerichte beurs.

Indien U onze vernieuwde beurs nog niet bezocht heeft, loont het echt de moeite een kijkje te komen nemen. Deze keer staat er weer een heerlijk kopje koffie voor u klaar. Messen scharen en tuingereedschap worden wederom vakkundig en vlijmscherp geslepen door onze scharenslijper.

De eerstkomende boeken-en platenbeurs wordt gehouden op zaterdag 5 mei van 11.00 u. tot 15.00 u. Oude Laethof Putstraat 19 in Eygelshoven.

Feestelijke opening boeken en platenbeurs.

Na een periode van hard werken in de afgelopen wintermaanden is de boeken en platenbeurs totaal vernieuwd. De oude loods van de Laethof wordt niet meer gebruikt. De boekenbeurs vindt voortaan plaats in de oude raadszaal en bijbehorende ruimten van de Laethof. Gezellig, warm en sfeervol. Het traditionele kopje koffie met koekje (vrijwillige gave) zal niet ontbreken.

 

Er heeft een totale selectie van boeken en platen plaatsgevonden zodat er nu een “up- to- date “verzameling aanwezig is. Tegen zeer aantrekkelijke prijzen is iedere keer een groot aantal boeken te koop; o.a. romans, oorlogs, thrillers, reis, hobby, koken, tuinieren, bloemen, limburgensia enz. Tevens zijn ook de uitgaven van de stichting zelf en de kalender die jaarlijks wordt uitgegeven verkrijgbaar.

 

Heeft u nog scharen, messen en tuingereedschap te slijpen? Ook onze scharensliep zal weer aanwezig zijn.

 

De opening van de eerste boekenbeurs dit jaar zal plaatsvinden op zaterdag

7 april tussen 11.00 u. en 15.00 u. (vervolgens iedere eerste zaterdag van de maand.)

Adres: Oude Laethof, Putstraat 19 te Eygelshoven.

Kom eens een kijkje nemen, beslist de moeite waard.

Druk bezochte lezing over natuurgebieden in en om Eygelshoven

Op maandag 22 januari organiseerde de stichting ‘Eygelshoven door de eeuwen heen’ in samenwerking met Olaf Op den Kamp een druk bezochte lezing over natuurgebieden in en om Eygelshoven.

Dit naar aanleiding van zijn boek ‘Natuurlijk Kerkrade’. In de Anstelvallei ontstond het enige stuwmeer van Nederland omgeven door prachtige hellingbossen.

Tijdens de lezing ging Olaf in op de ontwikkeling van dit gebied. Na de pauze stonden de natuurgebieden in en rondom Eygelshoven centraal.

Dit omvatte onder meer de Egelzer Busj, een boscomplex bestaande uit het Loosbos, het Bergbos en het Molenbos. Door dit bos stroomt de Anselderbeek. Vroeger bevond zich hier een dierenparkje waar indrukwekkende wisenten gehouden werden. Ook het Burgemeester Booyensbos of Schouffertsbos kwamen aan de orde. Ook was er aandacht voor de bossen van de Grote boslocatie, dat bestaat pas heel kort en verdienen de naam ‘bos’ eigenlijk nog niet. Toch vormen hier het Kolverenbos en het Pambos fraaie oude gedeeltes. Het Wormdal werd teruggehaald aan de hand van oude foto´s.

In Memoriam Al Brull

Op tweede kerstdag is Al om 11.30 uur  overleden. Hij heeft nu rust en heeft nu geen pijn meer.

Wij als heemkundevereniging hebben een dierbare vriend en een gewaardeerd lid verloren.

Na zijn werkzame leven in Zeeland verhuisden Maria en Al naar Eygelshoven.

Al had een heel brede interessegebied. Het was dan ook niet vreemd dat hij spoedig in contact kwam met de heemkundevereniging  “ Eygelshoven door de eeuwen heen.”  Mede door zijn inzet werd het mijnproject “Werken tussen de schachten van de mijnen” opgezet. Hij ontwierp voor dit project een educatieve lesbrief voor basisscholen. Dit resulteerde in vele bezoeken van groepen van basisschool leerlingen uit de omgeving, tot op de dag van vandaag. Door zijn drijvende kracht is het mijnproject uitgegroeid tot een belangrijke pijler van onze vereniging.

Hieruit voortvloeiend ontstond er een historische wandeling langs bekende en deels verdwenen gebouwen van Eygelshoven. Bij deze wandeling kon hij boeiend en vol humor vertellen over zijn Eygelshoven en vooral hoe mooi de geschiedenis van Eygelshoven wel was. Als hoogtepunt van deze wandeling werd het oude kerkje bezocht. Hij beklom dan de preekstoel, zette een bonnet op zijn hoofd en declameerde uit een preek van pastoor Schijns rond het jaar 1900  in de Duitse taal, die toen gangbaar was in Eygelshoven.

Als bestuurslid nam hij de taak van penningmeester op zich, hetgeen hij deed met zeer grote accuratesse. Als er iemand betaald moest worden, die zijn rekening niet indiende, was hij er als de kippen bij om hem of haar hierop aan te spreken.  

Een drietal jaren geleden werd Al onverwacht ziek. Grote bewondering hadden wij voor de manier waarop hij met deze ziekte omging. Hij was niet iemand die zich liet hangen. Hij straalde zoveel positivisme uit.  Als hij het al had over zijn ziekte was het alsof hij het niet over zich zelf had. Tot het bittere eind maakte hij plannen. Zo had hij voor 2018 een datum gepland in oktober, waarop de uitgifte zou plaatsvinden van het boek over de bewoners van de villa “Gluck Auf”, ook wel de villa “Pierre” genoemd, gelegen aan de Torenstraat.

Dit werk had hij samen met een lid van de vereniging ter hand genomen. Helaas zal hij er in oktober niet meer bijzijn. Wij zullen zijn werk voortzetten in zijn geest.

Begin december is een aantal van onze leden, samen met Maria en Al, nog naar Wenen geweest. Al had zich hier heel erg op verheugd. Hij heeft nog met volle teugen genoten van deze trip met het nodige bier en Wiener Schnitzel, al was een “Bratwurst met Kartoffelsalat” hem liever geweest.

 

Al, wij verliezen in jou een waardige, altijd vrolijke, carnavaleske en humoristische vriend.

Wij zullen je familie steunen, waar dat nodig is.

Het ga je goed op deze voor ons zo onbekende weg. En hopelijk tot ziens.

 

Bestuur en leden van de “Stichting Eygelshoven door de eeuwen heen”

error: Content is protected !!
error: Content is protected !!