Oproep; Wie heeft materiaal m.b.t. ‘bevrijding van Eygelshoven’?

Tijdens de Open Dagen van de stichting ‘Eygelshoven door de eeuwen heen’, op zaterdag 5 en zondag 6 oktober, organiseert de stichting een tentoonstelling met als thema ‘75 jaar bevrijding van Eygelshoven’.

Ook wordt er een overzicht van Eygelshoven tijdens de oorlogsjaren gegeven.

Hiervoor zijn zij op zoek naar verhalen, anekdotes, foto’s, oude kranten, tijdschriften, boeken en materialen welke te maken hebben met de bevrijding en bezetting van Eygelshoven.

Graag willen zij deze materialen tijdelijk van u in bruikleen nemen.

Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met Joep Prevo telefoon 06-23239283 of Paul Meiser telefoon 06-31958625.

Zaterdag 1 juni boeken-en platenbeurs

Op zaterdag 1 juni tussen 11.00 u. en 15.00 u. is de inmiddels zeer bekende boeken-en platenbeurs van de Heemkundevereniging weer open in de Oude Laethof Putstraat 19, te Eygelshoven.

Er is beslist iets van Uw gading bij. De voorraad is wederom aangevuld. Ook de boeken van de stichting zijn weer te koop. Zeer interessant om Uw kennis van en over Eygelshoven en omstreken te vergroten of op te halen.

Op aanvraag is het mijnproject te bezichtigen.

Het tuinwerk is weer in volle gang. De scharenslijper maakt uw messen, scharen en tuingereedschap vlijmscherp.

Een heerlijk kopje koffie staat voor U klaar.

U bent weer van harte welkom.

In Memoriam Giel Merx

Beste Giel,

De stichting “Eygelshoven door de eeuwen Heen“ zal je gaan missen. Je was meer dan tien jaar onze voorzitter in een tijd dat er nogal wat veranderingen in onze stichting waren. Als voorzitter wist je hier goed mee om te gaan. Je was bedachtzaam, weloverwogen en soms ook wel fel. De ervaringen die je bij de overheid en in je mijnverleden had opgedaan hebben ons vaak goed geholpen.

Een jaar of twee geleden heb je je voorzitterschap neergelegd. Je probeerde het op een maandagmorgen tijdens een bijeenkomst op een onverschillige manier te vertellen. Maar we konden aan je ogen zien en aan je stem horen dat je veel moeite ermee had.

Je ging de laatste twee jaar lichamelijk erg achteruit. Toch probeerde je ondanks de pijn aan je rug en ledematen iedere keer weer op de vereniging aanwezig te zijn. Het kostte je steeds meer moeite. De laatste maanden ging het echt niet meer.

Giel je stond ons altijd met raad en daad bij.

Vaarwel Giel, we zullen je missen en verliezen een goede vriend in jou.

De medewerkers van de stichting “Eygelshoven door de eeuwen heen”

Boeken-en platenbeurs 4 mei

Op zaterdag 4 mei tussen 11.00 u. en 15.00 u. is de inmiddels zeer bekende boeken-en platenbeurs van de Heemkundevereniging weer open in de Oude Laethof Putstraat 19, te Eygelshoven.

Er is beslist iets van Uw gading bij. De voorraad is aangevuld. Ook de boeken van de stichting zijn weer te koop. Zeer interessant om Uw kennis van en over Eygelshoven en omstreken te vergroten of op te halen.

Op aanvraag is het mijnproject te bezichtigen.

Het tuinwerk begint weer. De scharenslijper maakt uw messen, scharen en tuingereedschap vlijmscherp.

Een heerlijk kopje koffie staat voor U klaar.

U bent weer van harte welkom.

Maandag 8 april lezing Romeinse sporen

Op maandag 8 april organiseert de stichting ‘Eygelshoven door de eeuwen heen’ een lezing over ‘Romeinse sporen in Eygelshoven’. De lezing wordt gehouden door Wiel Handels in de oude Laethof aan de Putstraat.

De heerbaan van Boulogne (aan de Franse kust) via o.a. Amiens, Tongeren, Maastricht, Heerlen en Rimburg naar Keulen is de belangrijkste heerweg, die de Romeinen in de Lage Landen hebben aangelegd. Deze zo genaamde Via Belgica staat tegenwoordig weer volop in de belangstelling. Het exacte tracé hiervan staat nog steeds niet vast. Tijdens de lezing zullen de Romeinse vondsten in Eygelshoven ter sprake komen. Aan de hand van deze vondsten en die in de nabijheid van Eygelshoven wordt een mogelijk tracé van de Via Belgica tussen Heerlen en Rimburg getoond. Zeer waarschijnlijk is Eygelshoven destijds een pleisterplaats geweest aan de Via Belgica. Ook zal worden verklaard waarom in het verleden de plaatsnaam ‘Eygelshoven’ al in verband werd gebracht met specifieke Romeinse vondsten in Eygelshoven. Voor deze lezing dient U zich wel tijdig aan te melden.

Telefoon: 0614546252 ( Dhr. Rheinfeld.) of info.seddeh@gmail.com. De toegang is gratis en er wordt voor een lekker kopje koffie gezorgd.

Boekenbeurs op Zaterdag 6 April

Op zaterdag 6 April is er op de “oude” Laethof Putstraat in Eygelshoven weer een prachtige boekenbeurs. 
U zult beslist uw keuze kunnen maken uit de vele nieuwe boeken o.a. romans- oorlogs- thrillers- reis- hobby- koken- tuinieren- limburgensia enz. De platen en cd-voorraad is aangevuld.
Ook is de alom geprezen kalender te koop.

Neem ook eens een kijkje bij het mijnproject. 
Onze scharenslijper is aanwezig waar u weer terecht kunt voor het slijpen van messen, scharen, tuingereedschap enz.

De koffie staat klaar in onze gezellige koffiehoek. De boekenbeurs is geopend van 11.00-15.00 uur, op de eerste zaterdag van iedere maand

boekenbeurs december

Op zaterdag 1 december is er op de “oude” Laethof Putstraat in Eygelshoven weer een prachtige boekenbeurs. 
U zult beslist uw keuze kunnen maken uit de vele nieuwe boeken o.a. romans-oorlogs-thrillers-reis-hobby-kokentuinieren-limburgensia enz. De platen en cd-voorraad is aangevuld.
Ook is de nieuwe en alom geprezen kalender te koop.

Neem ook eens een kijkje bij het mijnproject. 
Onze scharenslijper is aanwezig waar u weer terecht kunt voor het slijpen van messen, scharen, tuingereedschap enz.

De koffie staat klaar in onze gezellige koffiehoek. De boekenbeurs is geopend van 11.00-15.00 uur, op de eerste zaterdag van iedere maand

Grote Foto tentoonstelling van de mijnen Julia en Laura

Voor alle koempels en inwoners van Eygelshoven en omstreken is er bij de heemkunde van eygelshoven, “Eygelshoven door de eeuwen heen”, op de oude leathof op 6 en 7 oktober een foto tentoonstelling van de opbouw, het werken op en bij, en de afbraak van de mijnen Julia en Laura. Oude herinneringen kunnen worden opgehaald bij oude foto’s en is er op de eerste verdieping doorlopend een tentoonstelling van de gebruiksvoorwerpen in de mijn en is er bij regelmaat een informatieve film te zien. Deze is geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur en is er geen entree.

De boekenbeurs vindt ook plaats in de oude raadszaal en bijbehorende ruimten van de Laethof. Gezellig, warm en sfeervol. Het traditionele kopje koffie met koekje (vrijwillige gave) zal niet ontbreken.

Er heeft een totale selectie van boeken en platen plaatsgevonden zodat er nu een “up- to- date “verzameling aanwezig is. Tegen zeer aantrekkelijke prijzen is iedere keer een groot aantal boeken te koop; o.a. romans, oorlogs, thrillers, reis, hobby, koken, tuinieren, bloemen, limburgensia enz. Tevens zijn ook de uitgaven van de stichting zelf en de nieuwe kalender 2019 die wordt uitgegeven verkrijgbaar.

 Heeft u nog scharen, messen en tuingereedschap te slijpen? Ook onze scharensliep zal weer aanwezig zijn.

6 en 7 Oktober tussen 11.00 u. en 16.00 u. 

Adres: Oude Laethof, Putstraat 19 te Eygelshoven.

 

Kom eens een kijkje nemen, beslist de moeite waard.

Boeken- en Platenbeurs

Op zaterdag 7 juli is er op de “oude” Laethof Putstraat in Eygelshoven weer een prachtige boekenbeurs.
U zult beslist uw keuze kunnen maken uit de vele nieuwe boeken o.a. romans-oorlogs-thrillers-reis-hobby-kokentuinieren-limburgensia enz. De platen en cd-voorraad is aangevuld.

Neem ook eens een kijkje bij het mijnproject.
Onze scharenslijper zal deze keer niet aanwezig zijn.
De volgende beurs kunt u weer terecht voor het slijpen van messen, scharen, tuingereedschap enz.

De koffie staat klaar in onze gezellige koffiehoek. De boekenbeurs is geopend van 11.00-15.00 uur, op de eerste zaterdag van iedere maand

In memoriam, Hans Fiala.

Hans Fiala was sinds 2011 lid van onze stichting. Hij is op 8 juni overleden en op donderdag 14 juni hebben wij afscheid van hem genomen.

Hans heeft meer dan 21 jaar op de mijn Julia gewerkt. Tijdens de mijnsluiting heeft Hans een vervelende tijd gehad. Hij bleef niet bij de pakken neerzitten en ging werken bij het C.B.S. Een hele verandering in vergelijking met zijn voorafgaande werk. Van iedere dag onder het zwarte kolengruis van de mijn naar een kantoor met wit hemd en stropdas. Hij verlangde vaker terug naar de tijd van vroeger in de mijn. We hebben van hem dan ook heel wat verhalen over die tijd gehoord.

Hans maakte deel uit van het mijnproject in de Heemkunde vereniging. Als oud mijnwerker wist hij veel over de mijnen te vertellen aan de groepen en de vele scholieren die het mijnproject bezochten. Hij deed zijn mijnwerkers-pak aan en vertelde op boeiende wijze met de nodige humor. En daarna, even een sigaretje roken op de binnenplaats.

Ja humor dat had Hans wel. Hij kon de medewerkers van de stichting goed in de maling nemen op zijn manier met een uitgestreken gezicht. Je wist niet altijd of hij de waarheid sprak of niet. Daar kwam je meestal pas vijf minuten later achter. Hij was een trouwe bezoeker van de bijeenkomsten van de stichting en arriveerde meestal als eerste op de Laethof. Hij zette koffie en deze stond altijd dampend klaar als we binnenkwamen. Hans maakte zich ook altijd nuttig bij het assisteren van “ klusjes” die in de vereniging gedaan moesten worden. Je kon altijd op hem rekenen. Niets was hem teveel. Onkruid vond Hans vreselijk en hij zette alles in het werk om de binnenplaats onkruidvrij te houden met een eigen gebrouwen mengsel van water zout en azijn.

In Hans verliezen we een hele goede koempel, maar vooral een echte vriend.

Jana en familie we wensen jullie heel veel sterkte en jullie kunnen altijd op onze steun rekenen.

De medewerkers van de stichting “Eygelshoven door de eeuwen heen”.

error: Content is protected !!
error: Content is protected !!